12 χρόνια περιμένουν οι πληγείσες από τον σεισμό του 1999 οικογένειες, τις αποζημιώσεις

12 χρόνια περιμένουν οι πληγείσες από τον σεισμό του 1999 οικογένειες, τις αποζημιώσεις

Αρ. Πρωτ. 12366/02.03.2011

Προς Υπουργό:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά δώδεκα ολόκληρα χρόνια περιμένουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, οι οικογένειες των θυμάτων από τον φονικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999. Οι μνήμες από τις εφιαλτικές εκείνες ημέρες είναι συγκλονιστικές. Η κατάρρευση των φονικών κτιρίων, στα ερείπια των οποίων βρήκαν τον θάνατο πολλοί άνθρωποι είναι νωπές για τους συγγενείς των θυμάτων. Εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά, βιοπαλαιστές που εργάζονταν για ένα μεροκάματο, βρήκαν τον θάνατο στα ερείπια των «χάρτινων» κτιρίων. Οι συγγενείς των νεκρών της «Ρικομέξ», της «Φιαλοπλάστ» και της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασαν τη ζωή τους δυο ανήλικα παιδιά, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν τη χρηματική αποζημίωση που τους επιδίκασαν τα δικαστήρια για διατροφές παιδιών και ψυχική οδύνη, για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Οι δικαστικοί αγώνες για πολλούς από αυτούς κατέληξαν σε έναν ψυχοφθόρο αγώνα, καθώς οι τράπεζες συνεχώς τους προλάβαιναν εμφανίζοντας έγγραφες προσημειώσεις υποθηκών στα κατεστραμμένα ακίνητα και εξαντλούσαν κάθε ένδικο μέσο για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Παρά τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες της τότε Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ειδική μέριμνα των οικογενειών των θυμάτων, όλα έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων να περιμένουν εδώ και 12 χρόνια τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των πληγεισών, από τον φονικό σεισμό του 1999, οικογενειών, δεδομένου ότι επί  12 ολόκληρα  χρόνια είναι αδύνατη η είσπραξή τους;

Απάντηση Υπουργείου